Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
868.58 KB
2008-03-14 16:12:48
 Zalai Hírlap 2008 03 14 04old - Mozgás az üzlet.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
3405
8713
Zalai Hírlap 2008. március 14. 4. oldal - Mozgás az üzlet

Mozgás az „üzlet"
A Halis-könyvtár furgonja már 22 falut jár le hetente


Galambok (va) - E héttől kilenc újabb településen végez mozgó szolgáltatást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár. Az intézmény így már három kistérségben érdekelt, s remélik, a kört tudják még bővíteni.
Tegnap délután Galambokra, Kilimánba, Nagyrécsére, Sandra és Zalaújlakra futott be először a Halis-könyvtár autója, hogy szélesítse a helyi könyvtárak kínálatát. A napokban ezeken túl a pacsai kistérség négy falujában is startolt a szolgáltatás, mellyel egyébként a helyiek nem csak a heti egyszeri nyitva tartás idején találkozhatnak.
- A jogszabály úgy szól, hogy azokra a községekre, amelyek leiratkoznak az úgynevezett nyilvános könytárak listájáról, mozgókönyvtári normatívát igényelhet a kistérség — kezdte a törvényi alapoktól Czupi Gyula, a Halis igazgatója. - Ennek a falvanként és évenkénti 1,3 millió forintnak a felhasználásában „segítünk" mi: nagyobb részt a saját munkatársunkra, illetve a helyi segítőre költünk, de könyvekre, egyéb eszközökre, valamint a gépkocsi futására is jutnia kell belőle.
Az igazgató azt mondja: hat munkatársa vesz részt jelenleg a programban (ennyien férnek el a furgonban, mely mögött utánfutó viszi a könyveket, folyóiratokat, videókat, DVD-ket), akik naponta kilenc helységben tudnak kétórás nyitva tartást biztosítani. A huszonkét érintett könyvtárban pedig amúgy is kinn az elérhetőség, az érdeklődők akár e-mailban is rendelhetnek, a kapcsolat révén a kanizsai intézmény minden lehetősége rendelkezésükre áll.
- A dolog bővíthető, akár hétszer kilenc falut is lejárhatunk hetente - mondta a jövőről optimistán Czupi Gyula. - Egyelőre ott a korlát, hogy csak egy autónk van, bár volt olyan kollégám is, aki jelezte, akár saját kocsijával is szívesen végezné ezt a munkát. Egy könyvtáros számára is élményt jelentenek ezek az alkalmak, s van külön haszon az intézménynek is: mióta megindult a mozgó szolgáltatás, új életre kelt például a video-tárunk, amely Kanizsán, a DVD térhódításával, teljesen „megállt" már.

Insert failed. Could not insert session data.